Prehrana za sladkorno bolezen

zelenjava za sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je bolezen, ki nastane zaradi nezmožnosti telesa, da absorbira dovolj glukoze. Takšne presnovne težave se najpogosteje pojavljajo v ozadju podhranjenosti. Diabetična dieta lahko izboljša stanje osebe s sladkorno boleznijo, prehrana pa je treba izbrati pravilno. To bo glavni pogoj za uspešno zdravljenje.

Osnova za zdravljenje diabetesa mellitusa in preprečevanje njegovih številnih zapletov je dietna terapija. S pravilno prehrano diabetikom uspe obdržati bolezen pod nadzorom in se izogniti nenadnim spremembam ravni sladkorja. Po klasifikaciji klinične prehrane, ki jo je razvil profesor, se dieta za sladkorno bolezen imenuje "Tabela št. 9".

Prehransko terapijo za sladkorno bolezen mora razviti lečeči zdravnik. Pri tem se vsekakor upoštevajo značilnosti bolezni, kot sta na primer resnost in vrsta sladkorne bolezni. Prehrano za diabetike je treba sestaviti individualno.

Značilnosti devete diete

V diabetologiji ločimo dve vrsti devete diete "Tabela št. 9-A, št. 9-B". Vrsta prehrane je odvisna od vrste bolezni. Od insulina odvisen tip 1 bolezni se praviloma kaže v otroštvu in adolescenci zaradi genetske predispozicije. Trebušna slinavka preneha proizvajati inzulin, endokrini hormon, ki je odgovoren za transport glukoze (glavnega vira energije) v celice telesa. Ravnovesje insulin-glukoza se doseže z rednimi injekcijami medicinskega insulina.

Odmerek zdravila in prehrana sta povezana z mehanizmom medsebojne kompenzacije. Zato je v "Dieti 9-B" dovoljena povečana količina kompleksnih ogljikovih hidratov. Deveta tabela (s črko B) temelji na številu krušnih enot (XE), vrednosti, ki je enaka 12 g ogljikovih hidratov, ki jih vsebuje 25 g kruha. Največji dnevni odmerek za bolnika, odvisnega od insulina, je 24 XE. Porazdelitev ogljikovih hidratov v prehrani je odvisna od vrste inzulina (kratkodelujoče ali dolgotrajno).

Sladkorna bolezen tipa 2 (neodvisna od insulina) nastane pri ljudeh srednjih let in starejših pod vplivom zunanjih okoliščin. Najprej prekomerna telesna teža, pa tudi stres, zloraba alkohola. Njegova posebnost je v tem, da trebušna slinavka ne ustavi sinteze insulina, vendar ga celice telesa nočejo sprejeti in porabiti. Glukoza se kopiči v krvi, celice telesa ostanejo "lačne". Zaradi pomanjkanja prehranske glukoze se pri bolniku razvije poligafija (visok apetit), kar vodi v debelost.

Izkaže se nekakšna cikličnost: zaradi velike telesne mase se razvije odpornost celic na inzulin, kar posledično izzove apetit in povečanje telesne mase. "Dieta 9-A" je strožja, saj ni namenjena le zmanjševanju in stabilizaciji kazalnikov sladkorja, temveč tudi boju proti debelosti. Stroge omejitve so posledica potrebe po ohranjanju dela trebušne slinavke, ki lahko sčasoma ustavi proizvodnjo nezaželenega insulina, sladkorna bolezen pa bo prevzela od insulina odvisno obliko.

Na splošno veljata za obe dieti enaka merila izbire hrane:

 • glikemični indeks;
 • kalorična vsebnost;
 • ravnovesje hranil (beljakovine, počasni in hitri ogljikovi hidrati, maščobe).

Zdravnik mora določiti, katera vrsta devete mize je primerna za bolnika. Pri predpisovanju prehrane se upošteva narava poteka bolezni, odmerek insulina in drugih zdravil, prisotnost kroničnih patologij (razen sladkorne bolezni) in posamezne značilnosti telesa.

Določanje dovoljenih živil z glikemičnim indeksom (GI ali GI)

GI je pokazatelj hitrosti biokemičnih procesov v telesu (razgradnja produktov, tvorba glukoze in njena absorpcija v krvni obtok). GI živil je osnovna vrednost, na podlagi katere se oblikuje diabetična dieta. Prehrana diabetika temelji na živilih z nizkim glikemičnim indeksom (manj kot 30 enot), saj je njihova predelava dolgotrajna. Sproščanje in prodiranje glukoze v kri je počasno, raven sladkorja ostaja stabilna.

Izdelki, označeni s številkami od 30 do 70, so omejena kategorija. Pri bolezni tipa 2 je meja strožja kot pri sladkorni bolezni, odvisni od insulina. Indeks nad 70 enot kaže na pospešen proces asimilacije hrane in sproščanja glukoze v kri. Diabetiki takšne hrane ne jedo, ker je potencialno nevarna za zdravje.

Izbira živil glede na vsebnost kalorij

Diabetik mora poleg GI upoštevati tudi energijsko vrednost živil in pripravljenih jedi. Zaradi oslabljenega metabolizma ima bolna oseba pomanjkanje energetskih virov, potrebnih za predelavo visokokalorične hrane. Neporabljene kalorije se spremenijo v odvečne kilograme, kar poveča tveganje za zaplete. Nadzor kalorij vam pomaga pri izgubi teže in ohranjanju stabilne telesne teže.

Pravilno sestavljena prehrana ne presega 2200-2500 kcal na dan. To vrednost sestavljajo različni izdelki, ki so med seboj uravnoteženi. Nekatera živila z visoko vsebnostjo energije imajo nizek glikemični indeks in vsebujejo najbolj koristne prehranske vlaknine in beljakovine za sladkorno bolezen. Njihova uporaba je dovoljena, vendar v omejenih količinah, da ne bi izzvali povečanja telesne mase.

Hranila v diabetični dieti

Prehrana pri sladkorni bolezni ne sme izključiti nobene od kategorij hranil. Za bolnike je enako pomembna prisotnost maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov.

Ogljikovi hidrati

Treba je razlikovati med ogljikovo hidratno komponento na dovoljeno in prepovedano hrano. Prvi vključujejo polisaharide ali kompleksne ogljikove hidrate: škrob, pektin, vlaknine. V diabetičnem jedilniku je poudarek na vlakninah. Prvič, spodbuja prebavni sistem, in drugič, telo ga počasi predeluje in ne zahteva velikih stroškov inzulina. Prvič, ti izdelki vključujejo zelenjavo, zelišča, sadje.

Pri uživanju hrane, bogate s celulozo (vlaknina), se diabetiki morda ne bojijo ostrega sproščanja glukoze v kri.

Škrobni ogljikovi hidrati so: krompir, žita in stročnice. Prehranski obrok zagotavlja redno uporabo izdelkov te kategorije. Žitarice in priloge iz žit so dovoljene pri bolezni tipa 1 - praktično brez omejitev, pri sladkorni bolezni, ki ni odvisna od insulina - večkrat na teden (število obrokov je odvisno od stabilne ravni sladkorja in individualnega glikemičnega odziva telesa na izdelek ).

Dovoljena žita: ječmen, pšenica, biserni ječmen (omejeno dovoljeno: oves, ajda). Stročnice ne potrebujejo inzulina za razgradnjo in prebavo, zato so priporočljive za dietni jedilnik. Poleg tega stročnice vsebujejo makro- in mikroelemente, potrebne za obnovitev presnovnih procesov. V prehrani naj bodo prisotna soja, fižol, čičerika, leča, grah. Krompir lahko jeste enkrat na teden v kuhani obliki ("v uniformi").

Da bi upočasnili absorpcijo škrobnih ogljikovih hidratov, jih je treba malo prekuhati (možnost »al dente«). Kuhan škrob lahko poveča glikemijo. Pekovske izdelke delimo tudi glede na vsebnost ogljikovih hidratov in energijsko vrednost. Dovoljena je omejena poraba naslednjih izdelkov iz te kategorije: rženi kruh, doktorsky (kruh), polnozrnat kruh, kruh z dodatkom otrobov.

Preprosti ogljikovi hidrati (monosaharidi in disaharidi) so kontraindicirani za bolnike s sladkorno boleznijo. Imajo visok GI, kar pomeni, da se na silo prebavijo, kar povzroči močan skok ravni sladkorja. Hitri ogljikovi hidrati so v izobilju v različnih slaščičarskih izdelkih in sladkih pijačah. Sladkarije v nakupovalni košarici so lahko le diabetični. To so peciva, marmelade in sladkarije, ki ne vsebujejo monosaharidov. Izdelujejo se v specializirani proizvodnji in prodajajo v supermarketih, na oddelkih za diabetike.

Kar zadeva sladila, njihova uporaba ne vpliva na raven glukoze. V prehrani so dovoljeni v omejenem obsegu, saj vsebujejo sintetične sestavine. Priporočeni nadomestki sladkorja so: aditivi za živila E950 (kalijev acesulfam), E951 (aspartam), E952 (natrijev ciklamat), triklorgalaktosaharoza ali sukraloza, glikozid iz listov rastline stevija (steviazid). Ksilitol in sorbitol sta visoko kalorična, zato se jih je bolje vzdržati.

veverice

Pravilna prehrana pri sladkorni bolezni nujno vključuje 20% beljakovin iz dnevne prehrane. Iz beljakovinskih izdelkov telo prejme esencialne aminokisline, ki jih ne more sintetizirati samo. Hkrati se počasi odvija proces sproščanja glukoze iz aminokislin (glukoneogeneza) in njena resorpcija (absorpcija) v krvni obtok. Vnos beljakovin ne vpliva bistveno na raven sladkorja v krvi.

Vir beljakovin za diabetike so:

 • kunčje meso;
 • perutnina (dietno meso, piščanec, puran);
 • pusto goveje meso (teletina);
 • morski sadeži (lignji, raki, kozice, školjke itd. );
 • gobe (sveže, suhe, zamrznjene);
 • ribe z vsebnostjo maščobe do 8% (žafranova trska, pollok, sinji mol) mastne ribe (jeseter, skuša, morska plošča) so dovoljene enkrat na teden;
 • jajca in oreščki (orehi, pinjole, mandlji, arašidi).

Pomembno! Oreščki vsebujejo veliko beljakovin, prispevajo k normalizaciji presnovnih procesov, vendar imajo visoko energijsko vrednost. Njihova uporaba mora biti omejena.

maščobe

Uporabo živalskih maščob je treba čim bolj zmanjšati iz dveh razlogov: imajo sposobnost pospeševanja resorpcije glukoze v sistemski krvni obtok, izzovejo odlaganje holesterola na stenah krvnih žil, kar vodi v aterosklerozo. Presnovo lipidov (maščob) lahko uravnavate tako, da živalske maščobe nadomestite z rastlinskimi olji: olivno, koruzno, sončnično, laneno. Rastlinske maščobe nimajo vpliva na zvišanje sladkorja. Vendar jih zaradi visoke vsebnosti kalorij v izdelkih ne bi smeli zlorabljati.

Poleg tega

Pomembno vlogo pri prehrani diabetikov igrajo mlečni in kislo mlečni izdelki. Kisle mlečne pijače pomagajo pri pravilnem delovanju črevesja, sir in skuta pa krepijo skeletni sistem. Za dietno prehrano morate izbrati živila z nizko vsebnostjo maščob:

 • kefir in fermentirano pečeno mleko - 2, 5%;
 • acidofil - 3, 2%;
 • naravni grški jogurt in kislo mleko - 2, 5%;
 • skuta - do 5%;
 • Adyghe sir -18%;
 • kisla smetana in smetana - 10%.

Sadni jogurti so aromatizirani z veliko sladkorja, zato bi bilo prav, da jih zavrnemo, raje pa damo naravne izdelke brez dodatkov. Jedi za diabetike se pripravljajo samo iz odobrenih izdelkov.

Prepovedana živila po kategorijah

Prehrana za diabetike je razvita ob upoštevanju izključitve jedi, ki so po sestavi nezdrave. Meni ne sme vsebovati:

Prvi obrok Mesne juhe iz svinjine, race, jagnjetine, piščanca s kožo. Juhe, pripravljene na osnovi maščobnih juh (boršč, zeljna juha, hodgepodge, kharcho, shurpa itd. )
Glavne jedi Jedi iz mletega, ocvrtega, dušenega mesa (svinjina, jagnjetina, raca, gos)
priloge Krompir (ocvrt, pomfrit, pire krompir), beli riž, testenine kategorije B, C, 1 in 2 razreda
Jedi za zajtrk Ocvrta jajca, zdrob, palačinke in palačinke
prigrizek v pločevinkah Ribje in mesne konzerve (enolončnice, pašteta), vložene gobe in zelenjava, sadje v konzervah v sirupu, marmelade
sladice Slaščice (pecivo, torte, marshmallows); bela žemljica in pecivo iz peciva, bogatega, listnatega testa; sladkarije, čokolada, sladoled; sladke mousse, kreme; glazirana skuta, sladka skutna masa
Izdelki za prigrizke Čips, aromatizirani prigrizki in krutoni, pokovke
Pijače Ustekleničen čaj, sladki koktajli, pakirani sokovi, kakav 3 v 1 in kavne palčke, sladka soda

Poleg tega je prepovedana hrana iz kategorije hitre prehrane, instant žitarice s sladkorjem, prekajeni izdelki (naravni ali tekoči dim), sadje z visokim glikemičnim indeksom (fige, lubenica, grozdje, papaja, karambola, guava). Klobase (klobase, klobase) so prepovedane za diabetike zaradi visoke vsebnosti maščob in soli.

Osnovna pravila prehrane "Miza številka 9"

Če želite organizirati dieto za sladkorno bolezen, se morate držati naslednjih pravil:

 • odpraviti preproste ogljikove hidrate;
 • zamenjajte maslo, mast z rastlinskimi olji;
 • upoštevajte režim pitja (en in pol ali dva litra tekočine na dan);
 • se držite racionalnega obroka (interval ne sme presegati 4 ur);
 • ne zanemarjajte zajtrka in pred spanjem popijte kozarec fermentiranega mlečnega napitka;
 • nadzorovati energijsko vrednost izdelkov;
 • ne prenajedajte (prostornina ene porcije ne sme biti večja od 350–400 g);
 • odpraviti jedi, pripravljene s cvrtjem (dovoljeno je samo dušenje, kuhanje na pari, kuhanje);
 • omejite uporabo kuhinjske soli in slane hrane;
 • v prehrano vnesite več zelenjave, zelenjave in sadja z nizkim GI.

Endokrinologi in nutricionisti vztrajajo pri vodenju »diabetičnega dnevnika«, v katerega je treba zabeležiti vse zaužite obroke, popite pijače in zaužita zdravila. Takšen dnevnik vam bo omogočil analizo dinamike bolezni in neposredno odvisnost glikemije od nekaterih izdelkov.

Možnosti menija za diabetike

Ko se odločijo za dovoljene izdelke in izključijo prepovedane jedi, oblikujejo dnevni meni. Uporabite lahko tradicionalne recepte za diabetike ali si pripravite svoje.

Prvi obrok Glavne jedi Jedi za zajtrk Izdelki za prigrizke in popoldanski čaj priloge solate
boršč ali zeljna juha v šibki goveji juhi parjene piščančje mesne kroglice parna omleta s špinačo sveže sadje ajdova ali ječmenova kaša "Fižol" (rakovice, fižol v pločevinkah, česen, paradižnik)
gobova juha (sveže ali posušene gobe) dušeno zelje z zajčjim / perutninskim mesom ovsena kaša s sadjem sadni pire kuhan brokoli (cvetača) "Grška" solata (feta sir zamenjajte s feta sirom ali tofujem)
juha iz graha, leče ali fižola polnjena zelena paprika kuhana jajca, kruh, sir Adyghe diabetični vaflji ogrljeni krompir solata iz morskih alg s čebulo in svežimi kumarami
uho ohrovt s piščancem pšenična kaša fermentirano pečeno mleko testenine (kategorija A) kislo zelje z brusnicami
zelenjavna juha ribje pecivo na pari ječmenova kaša jogurt kuhana zelenjava ali zelenjavni pire "Pomlad" (zelje s korenjem in svežimi zelišči)
piščančja juha s piščančjimi mesnimi kroglicami kuhano meso ali ribe skutina enolončnica z jagodami medenjaki (za diabetike) zeljni kotleti zelenjavna solata s kumarami, paradižnikom in zelišči
juha z morskimi sadeži piščančja enolončnica s paradižnikom in kislo smetano (10%) cheesecakes, pečeni v pečici sveže jagode leča s paradižnikom, čebulo, korenjem solata "Metelka" iz surove pese, zelja in korenja

Solatni prelivi ne smejo vsebovati mastnih omak na osnovi majoneze. Dovoljeno rastlinsko ali olivno olje, limonin sok, 10% kisla smetana, omejena sojina omaka. Pijače: odvarke zdravilnih zelišč, kava (brez sladkorja), čaj (oolong, črni, zeleni, rdeči, hibiskus). Sveže stisnjen sok je treba na pol razredčiti z negazirano mineralno vodo. Da bi povečali kakovost življenja in upočasnili razvoj zapletov, mora diabetik spremljati raven sladkorja in jesti pravilno. To je edini način za obvladovanje poteka bolezni.