Beljakovinska prehrana

Beljakovinske diete so spet na vrhuncu.

Že desetletja jih raziskujejo in pogosto uporabljajo tisti, ki želijo shujšati, nedavno cvetoča prehrana Ducan pa je sprožila nov val zanimanja.

Bistvo beljakovinske diete je omejiti vnos maščob in ogljikovih hidratov ter jih v prehrani nadomestiti z beljakovinsko hrano. Beljakovinske diete so najbolj raziskane in znanstveno dokazano učinkovite, vendar imajo kot vsaka omejitev virov številne slabosti.

Beljakovinska prehrana je lahko z nizko ali malo ogljikovih hidratov. Različice brez ogljikovih hidratov se uporabljajo za hitro doseganje rezultatov, pogosteje pa je to prva faza prehrane, katere cilj je obnoviti metabolizem v telesu.

Beljakovinske diete vključujejo:

 1. Atkinsova dieta, aka Robert Atkins Nutrition System;
 2. Ducan Diet, eden najbolj priljubljenih sistemov za hujšanje na svetu;
 3. Bunting Diet, zgodovinsko prva beljakovinska dieta, je bila objavljena že leta 1864.
 4. Vitaminsko-beljakovinska prehrana.
rezultat hujšanja na beljakovinski dieti

Več kot stoletje aktivnih raziskav diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je pokazalo obstojnost rezultatov, doseženih z beljakovinsko prehrano, in razložilo njen mehanizem delovanja. Dieta temelji na nadomeščanju ogljikovih hidratov in maščob z beljakovinami. Dokazano je, da telo s prehranskimi omejitvami pomanjkanje snovi dopolnjuje ne samo s predelavo maščobnih zalog, temveč tudi na račun mišičnega tkiva. Velika količina beljakovin vam omogoča, da nadomestite izgubo mišične mase, kajti meso in mlečna hrana so glavni vir beljakovin za telo. Pomanjkanje hitrih ogljikovih hidratov v jedilniku in majhna količina počasnih s kompleksno strukturo povzroči, da notranje zaloge maščob delujejo kot glavni vir energije. A tudi predelava beljakovinske hrane jo zahteva veliko. Tako velika količina beljakovin v prehrani sproži ketozo v telesu, ko produkti razgradnje beljakovin zavzamejo več prostora v presnovnih procesih, kar vodi do zmanjšanja ravni inzulina v krvi, zaradi česar mora telo iskati nove vire glukoze, ketoza vpliva tudi na zatiranje napadov lakote, večina dietetikov je sploh ne doživi.

Posebnosti beljakovinske prehrane

 • Pomanjkanje lakote zaradi velike količine beljakovin v prehrani in rednih obrokih.
 • Pogosti obroki - med obroki mineta dve do dve uri in pol.
 • Priporočljivo za športnike, ki želijo hitro shujšati.
 • Daje hitre in stabilne rezultate.
 • Preprosto je za ljudi, ki se ne znajo omejiti pri prehrani in velikosti porcije, ker so porcije beljakovinske hrane - meso, skuta, ribe - dovolj velike, jedilnik pa je razmeroma raznolik.
 • Prehrana je bila dobro raziskana.
 • Potreba po več tekočine zaradi povečane obremenitve ledvic in pospeševanja presnovnih procesov.
 • Kontraindicirano pri ljudeh z ledvično boleznijo, starejših.
 • Ni primeren za glavno prehrano, vendar vam omogoča, da se k njej neboleče vrnete.
 • Primerno za bolnike s sladkorno boleznijo.

Po beljakovinski dieti v dveh tednih lahko shujšate za tri do osem kilogramov.

Recepti vključujejo razno pusto meso, ribe ali perutnino, kuhano z malo maščobe ali soli ali brez nje.

Potreben je dodaten vnos vitaminskih kompleksov, povečanje porabe vode, po možnosti mineralne vode, v jedilniku ni lahkih ogljikovih hidratov in maščob, izmenjava z ogljikovimi hidrati v obliki neškrobnega sadja: jabolka, kumare, paradižnik, zelje dovoljeno. Z vitaminsko-beljakovinsko prehrano sadje in zelenjava predstavljata do polovice obrokov.

Pripombe zdravnikov o prehrani so pozitivne, vendar je ni priporočljivo uporabljati dlje časa. Optimalni čas za hitro hujšanje za ljudi, ki niso debeli, je dva tedna.

Pogosta vprašanja o beljakovinski prehrani

Ali nosečnice potrebujejo beljakovinsko prehrano?

Ne, in celo kontraindicirano. Nosečnost zahteva skrbno spremljanje prehrane in nadzor vnosa različnih snovi, potrebnih za razvoj ploda.

Kako dolge so beljakovinske diete?

Od tedna do meseca, vendar faza z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ne bi smela trajati dlje kot dva tedna. Teden dni je primeren, da telesu damo dodaten ton in enostavno prilagoditev teže.

Se lahko ves čas držite lažje različice prehrane?

Da, in celo sledi, saj izključitev velike količine maščob in "praznih" ogljikovih hidratov iz prehrane že pozitivno vpliva na težo in stanje telesa.

Ali obstajajo negativni zunanji učinki prehrane?

Ja, tisti, ki predolgo sledijo dieti, opazijo poslabšanje rasti las, nohtov, suhe kože, kar pojasnjujejo s pomanjkanjem vitaminov, težavo delno rešijo z jemanjem kompleksnih vitaminskih pripravkov skupaj z žlico rastlinskega olja zjutraj.

Če povzamemo, ugotavljamo, da ogromno uporabnikov določene diete, zlasti diete Ducan, ki je trenutno najbolj priljubljena, pogosto spreminja čas različnih stopenj ali osiromaši prehrano in si prizadeva povečati učinkovitost. A zdravju zelo škodujejo, ker beljakovinske diete močno obremenjujejo ledvice, se jih je treba držati kratek čas, v večini primerov približno dva tedna, nato pa rezultat ohranjati le z zdravo uravnoteženo prehrano. Močne omejitve morajo biti vedno medicinsko upravičene, samodiagnoza in samozdravljenje pa lahko samo dodata nove težave.

Če se držite diete, je pomembno, da se počutite udobno in po doseženem rezultatu ne poškodujete telesa v zasledovanju centimetrov, temveč ga utrdite s telesno aktivnostjo in zdravo hrano. Jejte prav, bodite zdravi in lepi!