Ali je in kaj ne za gastritis

Pravijo, da se gastritis razvije zaradi nepravilne prehrane, koliko to drži?Hrana, dovoljena za gastritisKako jesti in se ukvarjati s športom z gastritisom, kaj lahko in česa ne moremo storiti z gastritisom?

Gastritis je akutni in kronični, slednja oblika je pogostejša, zanjo so dovzetni ljudje vseh starosti. Kronični gastritis nastane zaradi visoke kislosti okolja v želodcu, pa tudi zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter. Nosilca okužbe s Helicobacter pylori najdemo pri 80% odraslih, njegova prisotnost ne pomeni prisotnosti gastritisa, bolezen se razvije le v določenih okoliščinah, vključno s podhranjenostjo.

Ljudje z izmenskim delom, študentje in pisarniški delavci so bolj dovzetni za kronični gastritis, njihov problem je pomanjkanje prehrane. Običajno ljudje hodijo k zdravniku le, če imajo izrazite simptome - bolečino, grenkobo v ustih, zgago, običajno nihče ne posveča pozornosti manj izrazitim simptomom, nikomur ne bi prišlo na misel, da prosi za pomoč zaradi teže in občutka polnost v želodcu. Akutni gastritis je poslabšanje bolezni po zaužitju hrane in pijače, ki draži želodčno sluznico.

Kako jesti z gastritisom?

Glavno načelo organiziranja hrane za gastritis je pravilnost, če ni možnosti polnega obroka, potem morate narediti pravi prigrizek. Izven obdobja poslabšanja lahko sveže sadje in zelenjavo uporabljamo kot prigrizek; v primeru poslabšanja je priporočljivo, da zelenjavo uživamo samo v enolončnici. Kruh iz pšenice, riža ali ajde je dober za prigrizke, vendar je domača hrana najboljši prigrizek. Uporabna bodo vsa žita, pa tudi pusto meso in jajca. Sladkicam je treba opustiti, zlasti med poslabšanjem, izjema je le marmelada.

Hrana, ki jo zaužijemo zvečer, mora imeti čas za prebavo pred spanjem, sicer se lahko žolč sprosti v požiralnik in ga poškoduje. Kavo lahko pijete le v zelo zmernih količinah in šele po obroku; v nekaterih primerih je pitje kave koristno, saj pijača deluje žolčno. Pitje alkohola pri gastritisu je kategorično kontraindicirano, zlasti za pivo, potem ko ga popijemo v želodcu, se ustvari ugodno okolje za razvoj bakterij Helicobacter. Med ljudskimi zdravili za gastritis pogosto obstajajo priporočila za uporabo sode, njegova uporaba pospešuje izločanje žolča, zato je takšno zdravljenje neprimerno.

Kako se ukvarjati s športom z gastritisom?

Ljudje z gastritisom potrebujejo preproste fizične vaje, tako kot vsi ostali, obremenitve vam omogočajo, da ohranite telo v dobri formi. Močne obremenitve so kontraindicirane, pri katerih se poveča trebušni pritisk, na primer dviganje mrene. Prekomerne obremenitve lahko privedejo do premika notranjih organov; v trenutkih poslabšanja je nezaželeno črpati tisk in vplivati na trebušno regijo. V pomoč bosta fizikalna terapija in plavanje.