Joga za hujšanje: učinkovitost in vpliv na telo

Intenzivne vadbe za hujšanje so primerne za ljudi, ki imajo radi dinamično telesno aktivnost, se ne bojijo poškodb in so pripravljeni prenašati utrujenost po vadbi in bolečine v mišicah. Če visoko intenzivni fitnes treningi ne vzbujajo navdušenja ali niso primerni iz zdravstvenih razlogov, lahko izberete alternativni način hujšanja – tečaje joge.

Učinkovitost joge za hujšanje

Zaradi razširjenosti statičnih vaj se joga redko šteje za samostojen način hujšanja. A ljubitelji joge se dobro zavedajo, da takšen trening ni dober le za zdravje, ampak tudi za postavo. Vaje joge krepijo mišice, izboljšajo držo, napnejo trebuh in se znebijo odvečnih kilogramov.

Joga kot sredstvo za hujšanje je počasnejša od aerobike ali treninga moči, saj so statične vaje manj energijsko intenzivne kot dinamične. Toda rezultat, dosežen s pomočjo joge, je dolgo fiksiran, saj jogijske vaje povzročajo globoke spremembe v telesu. Zdravijo ga na vseh ravneh: zahvaljujoč vadbi joge se izboljša delo notranjih organov, optimizira se celična prehrana in dihanje, normalizira se metabolizem. V ozadju globokih pozitivnih sprememb, presežne, nepotrebne telesne maščobe izgoreva, se telesna teža stabilizira. Dodaten plus: tukaj so preobremenitve izključene. Tečaji joge potekajo v mirnem tempu, brez fizičnega in živčnega napora.

Koristi joge za hujšanje niso le v izgorevanju kalorij, krepitvi mišic in izboljšanju notranjih organov. Zahvaljujoč vadbi sprostitve in meditacije se okrepi človekov živčni sistem, poveča se odpornost na stres, izboljša se duševno počutje. Posledično se zmanjša tveganje za živčno prenajedanje, ki je pravzaprav eden ključnih razlogov za pridobivanje odvečne teže.

Joga asane za hujšanje: stoječi položaj

joga vaje za hujšanje
 • Poza bojevnik/junak I.Stopite nazaj z eno nogo. Korak naj bo širok, približno 120 cm Stopala trdno položite na tla, nogo upognite naprej, poravnajte ledveno hrbtenico in iztegnite roke do stropa. Ostanite v tem položaju, dokler lahko. Prosto dihajte. Poza bojevnika pospešuje hujšanje, zlasti medeničnega predela in bokov, krepi mišice nog in preprečuje razvoj osteohondroze.
 • Poza bojevnik/junak II.Kot v prejšnji asani, začnite s premikanjem noge nazaj. Stopiti morate daleč nazaj, na razdaljo več kot meter. Če je desna noga odmaknjena, obrnite telo v desno in glavo naprej, gledajte v dlan. Roke široko razširite in jih pritrdite v ravnino, vzporedno s tlemi. V tej pozi ostanite nekaj časa, nato se sprostite in ponovite na drugi nogi. Druga poza bojevnika je po učinku na telo podobna prvi, vendar je nekoliko bolj zapletena in zato ima močnejši učinek.
 • Poza meseca.Nagnite se v desno, položite desno roko na tla pred nogo - 30 cm pred njo. Zadržite dvesekundni premor, nato dvignite levo nogo in se pomaknite na stran. Izravnajte desne okončine, levo roko spustite na levo stran. Nekaj časa uravnovesite, stojite s poudarkom na desni dlani in stopalu. V pozi meseca so zadnjica, boki, kolena dobro okrepljeni.
 • Nagnite se do nog.Globoko vdihnite, izdihnite in se nagnite naprej. Pobočje mora biti globoko: poskušajte dlani nasloniti na tla za stopali (prsti naprej). Sprostite hrbet, pustite, da visi pod lastno težo. Popravite naklon. Po minuti se počasi vzravnajte. Ta poza blagodejno vpliva na hrbtenico, krepi noge in pomirja živčni sistem.
 • Drža stola.Dvignite roke nad glavo in združite dlani. Upognite spodnje okončine, spustite medenico navzdol, kot da sedite na stolu. Spustite se čim nižje, pri tem pa držite hrbet naravnost. Ustavite se in fiksirajte počep za 10-30 sekund. Trajanje vaje postopoma povečujte. Poza na stolu pomaga krepiti noge, trebušne mišice, prsi, roke.
 • Poza drevesa.Dvignite roke nad glavo, dlani združite. Desno nogo s podplatom pritisnite na notranjo stran levega stegna. Stojte na eni nogi - 30 sekund je dovolj za začetek. Poza krepi roke in noge, izboljša držo.

Vaje joge v sedečem položaju

 • Poza metulja.Počepnite na tla. Upognite noge, premaknite pete v predel dimelj. Kolena spustite čim nižje, najbolje proti tlom. Zravnajte hrbet. Držite pozo vsaj minuto. "Metulj" krepi notranjo stran stegen, ugodno vpliva na organe genitourinarnega sistema in je še posebej koristen za ženske.
 • Zvijanje na pol lotosa.Počepnite zadnjico na pete. Nato premaknite medenico v levo, tako da je na tleh blizu vaših stopal. Spustite levo nogo na dno nasprotnega stegna, kot v pol lotosa. Levo roko upognite nazaj in jo dvignite izza hrbta, primite levo nogo. Desno roko položite na levo koleno. Obrnite glavo in trup v levo, dokler se ne ustavi. Po 30 sekundah se zravnajte, sprostite, ponovite na drugi strani. Asana gnete in poravna hrbtenico, ustavi razvoj osteohondroze.

Asane za hujšanje: ležeči položaj

joga asana za hujšanje
 • Poza pluga. Leži na hrbtu z iztegnjenimi rokami za glavo, upognjena kolena približajte prsnemu košu in gladko premaknite stopala daleč za glavo. Z rokami primite prste na nogah. Zravnajte kolena. Svojo telesno težo imejte na lopaticah. Sprva omejite bivanje v pozi na eno minuto, nato pa podaljšajte trajanje vaje na tri minute. Asana zdravi hrbtenico, izboljša stanje genitourinarnega sistema, lajša utrujenost.
 • Poza deske.Stojte v poudarku leže, roke razširite v širini ramen. Noge naslonite na tla. Čim bolj poravnajte svoje telo in noge. Potegnite trebuh navzgor. Držite telo v ravni črti eno minuto. Poza plank krepi številne mišice. Skupina mišic, ki stabilizirajo hrbtenico, je dobro razdelana.
 • Otroška poza.Sedite na zadnjici na petah, se nagnite naprej. Lezite na boke s trupom, spustite glavo na tla, iztegnite roke pred seboj. Zaprite oči, sprostite se. S to asano morate dokončati vaje, namenjene izgubi teže. Popolnoma lajša utrujenost, zmanjšuje mišično napetost in pomirja živčni sistem.

Joga za hujšanje vključuje asane različnih stopenj težavnosti. Niso vsi prvikrat popolni. Začetniki ne bi smeli vsiljevati stvari in se truditi po svojih najboljših močeh doseči največjo amplitudo gibov. Pri jogi gre za postopnost. Od treninga do treninga bodo sklepi, mišice in kite postali bolj prožni in elastični – vaje pa bodo vsakič boljše in boljše. Da bo joga za hujšanje čim bolj koristna, morate vaditi redno, najbolje vsak dan.